Μήνυμα Κοινοτικό Συμβούλιο Διαφημίσεις Ανακοινώσεις Επικοινωνία
 
Βορειοδυτικά του χωριού σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Χριστίνας. Είναι άγνωστο από πότε το εκκλησάκι θεωρείται προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, η οποία και τιμάται ιδιαιτέρως.

Είναι κτισμένο στη ράχη ενός λόφου, σε μαγευτική τοποθεσία. Ανατολικά και νότια είναι περιβόλια και κήποι. Στα δυτικά του υψώνεται το βουνό του Πυρού, κατάφυτο με πεύκα. Πήρε το όνομα «Πυρός», ίσως από το κόκκινο χρώμα του εδάφους. Βόρεια υψώνεται το απόκρημνο πυραμοειδές βουνό του Χαϊνάτου. Από μια αφήγηση της γιαγιάς μου, πήρε το όνομά του από κάτι ληστές που τους έλεγαν «Χαϊνίδες» και είχαν εκεί το λημέρι τους. Εκεί στο ξωκλήσι σμίγουν συνταιριαστά το άγριο και το ήμερο της γύρω φύσις . Το εκκλησάκι συνδέεται με καλό δρόμο, με τον κύριο δρόμο Ασκά – Φτερικουδίου.

Είναι μικρή μονόκλιτος εκκλησία ρυθμού Βασιλικής, με τον χαρακτηριστικό πολύ επικλινή τύπο στέγης των εκκλησιών της περιοχής Τροόδους, με κεραμίδι πλάκα και άγκιστρο, που αγκιστρώνει στις μορίνες της στέγης. Έχει διατηρηθεί καλά η αρχιτεκτονική του χωρίς διαφοροποιήσεις.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι παλιά έχουν μεγαλώσει την εκκλησία, με επέκταση προς τα δυτικά, από εκεί που σταματούν οι τοιχογραφίες. Επίσης ότι το υφιστάμενο μοναδικό παράθυρο, ήταν η πόρτα εισόδου της αρχικής οικοδομής. Έχω αμφιβολίες γι' αυτό, γιατί πρώτον το παράθυρο είναι πολύ στενό για είσοδος και δεύτερο το παράθυρο παραμένει εσωτερικά άρρηκτα συνδεδεμένο με τις τοιχογραφίες, όπως ήταν πριν.

Η εκκλησία κτίστηκε το 1518. Δωρητές ο Κωνσταντίνος Μαρδάκης και η σύζυγός του Μαντελέν. Τούτο αναφέρεται σε επιγραφή στο εσωτερικό της εκκλησίας πάνω από το παράθυρο.

Το Ιερόν της εκκλησίας και το μισό του κυρίως ναού, είναι αγιογραφημένα. Οι τοιχογραφίες έχουν συντηρηθεί από το τμήμα αρχαιοτήτων το 1993 – 1994 και είναι θαυμάσιες. Πιθανόν να είναι έργον του Συμεών Αξέντη, ο οποίος έζησε και δημιούργησε κατ' αυτήν την περίοδο.

Τα κείμενα για τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια γράφτηκαν από τον αιδεσιμότατο Παπανδρέα Δημοσθένους.

Διαφημίσεις
Επικοινωνία
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  AΣΚΑ
Πλατεία Τιμίου Σταυρού
2752, Ασκάς
Τηλ: 22643220
Φαξ: 22643220